Vandaag is het Internationale Dag tegen het Geweld tegen Vrouwen. Voor mij mag het elke dag Internationale Dag van de Eliminatie van alle soorten geweld zijn, want ook al lijkt de mens en de wereld te "evolueren", toch zijn de cijfers van geweld huiveringwekkend. Denk maar aan de grote groepsverkrachtingen in India of aan de ontvoering van al deze schoolmeisjes in Nigeria. In België, las ik vandaag in de media, worden 150 vrouwen jaarlijks door hun man vermoord. Geweld tegen vrouwen is overal. Sommige mensen zeggen dat door de globalisering van de media onbekende verhalen aan de oppervlak komen en daardoor een schijn geven dat er een stijging in geweld is, wat ik als een reden zie, maar niet als de enige reden. Ik zie ook de verankering van de patriarchaat in onze wereld als een reden van de stijging van het geweld. In een van de volgende blogs zal ik uitleggen hoe de structurele aanpassingen (SATs) van de World Trade Organisation (een van de voorvechters van patriarchaal kapitalisme) in de jaren' 80 voor "heksenverbrandingen" in Afrika zorgden.
(Eco)feminisme en de Patriarchaat
Er zijn veel redenen waarom we meer (eco)feminisme in ons dagelijks leven nodig hebben, omdat het een kader biedt aan alle problemen, en een oplossing aandient. De roots -volgens (eco)feminisme- van alle problemen in de wereld -van racisme tot vernietiging van de natuur- ligt bij de patriarchale
structuur van de maatschappij, die de mannelijke waarden en normen hoger ziet dan de vrouwelijke waarden en normen. In deze video (Engelstalig) legt Marina Watanabe uit hoe de patriarchale structuur iedereen -man en vrouw- schaadt en onze kansen limiteert.
Zij is een 21 jarige die "Vrouwenstudies", met minor "communicatie" in USA studeert. Op haar youtube kanaal legt ze in korte video's topics uit waar feminisme meer helderheid of zelfs een oplossing kan bieden, zoals waarom meisjes zich op Halloween vooral als hoeren verkleden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten