zaterdag 1 februari 2014

Imbolc, of de geboorte van de feniks uit zijn as

Vandaag, op 1 februari, is het Imbolc, een van de acht sabbatten van het jaarwiel in de natuurreligies van onze streek. Op dit "vuurfeest" wordt het begin van de lente aangekondigd. Daarom wordt de vruchtbaarheid van de aarde hier fel gevierd. Het is vergelijkbaar met Maria Lichtmis op 2 februari, St. Brigid's day in Ierland, of St. Lucia's Day dat in december in Zweden gevierd wordt. 
Imbolc, dat trouwens "in de buik" betekent en verwijst naar lammetjes in de buik van de ooien, kondigt de lente aan. In sommige talen betekent het zelfs lente


shot van mijn diploma film: "Nature" (2013)

De feniks en het jaarwiel
Een van de meest bekende mythologische dieren -dankzij Harry Potter- is de feniks. Deze vogel wordt oud, brandt dan in een vuur -dat als zuiverend, en niet als vernietigend wordt gezien- tot as, om daarna te herrijzen als een feniks. Zo is ook de natuur. Elk jaar zijn we getuigen hoe de natuur herboren wordt uit de assen van de winter. Als een jaarwiel. We blijven echter niet op dezelfde plek, want een wiel rolt verder. Door de hernieuwing groeien en leven wij. 

Het is dan niet te verwonderen dat Brigid, de Keltische godin van de smeedkunst en het vuur, met de lente verbonden wordt.  Bij vuur denken we niet alleen aan het zuiverend aspect, maar ook aan de symbolisatie van de toenemende kracht van de zon. De dagen zullen alsmaar lichter worden. 

Wat is Imbolc?
Aangezien het de lente aankondigt, is vruchtbaarheid een belangrijk element in dit feest. Niet alleen voor de dieren en de planten, maar ook de mensen van vroeger, die veel meer dan wij op het ritme van de natuur leefden, voelden zich "openbloeien".  Vroeger, zowel in heidense als christelijke praktijken, maken jonge meisjes een graanpop. Jonge ongehuwde vrouwen komen samen, leggen deze pop in een "bruidsbed" en waken de hele nacht rond deze pop met strikjes en lintjes. Later bezoeken ongehuwde mannen hen en de korenpop om hun respect te betuigen. Het is ook stiekem een moment waar jongemannen in contact komen met potentiële echtgenotes. Vroeger bestond er immers geen fenomeen zoals internet-daten. 
In enkele tradities is dit de traditionele dag voor initiaties... het begin van een nieuw avontuur...
Vaak wordt deze dag als een "vrouwendag" gezien, omdat Brigid, de vruchtbaarheidsgodin, aan deze dag gelinkt wordt. 

Wie is Brigid?
Voor mij is het natuurgeest die 's mensen in de donkerste perioden -in nachten en winters- bezoekt en beetje licht, of levenskracht, in hun bestaan brengt. Zij is de voorbode van de lente. Op 1 februari laat zij merktekens in as van de haard van elke familie langs als teken dat zij is langs geweest. Sommigen maken ook een Brigid Kruid van gras. Het lijkt op een swastika, maar heeft helemaal niets te maken met de nazi's. Dit symbool komt voor in vele eeuwenoude culturen, zoals het hindoeïsme, boeddhisme, en Romeinse tijden. 
Het bestaat uit een vierkant in het midden en vier armen die naar elke hoek, of windrichting verwijzen. Ze werden aan deuren, ramen, en in stallen gehangen om Brigid aan te trekken, en zo de gebouwen tegen vuur en bliksem te beschermen. Ze bleven daar hangen tot de volgende Imbolc.

Doe jij vandaag iets speciaal? Ken je mensen die dit feest vieren, of Maria Lichtmis? 
Wat vind je van deze eeuwenoude gebruiken? Hoe vier jij de komst van de lente? 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten